Ieder jaar een nieuw nest

Geplaatst op 04 september 2013

Enkele jaren geleden hebben wij bij ons woonhuis in Heteren een ooievaarsnest geplaatst. Het leek ons leuk een ooievaarspaartje te verwelkomen en een positieve bijdrage te geven aan het dorpse karakter van onze woonwijk.

Na een poosje kwam er inderdaad een ooievaar aangevlogen en na enige tijd ook een tweede. Zó ... dachten wij dat is voor elkaar en wij kregen vele leuke reacties uit de buurt. Na enige tijd echter kwam er nog een ooievaar aangevlogen en dat bleek een nogal agressieve concurrent te zijn voor onze ooievaarsman. Na wat studie in literatuur blijkt dat een ooievaarshuwelijk nog niet zo eenvoudig is en er regelmatig kapers op de kust komen. Ook de jongen die uiteindelijk uit de eieren komen wacht een moeilijke en zware jeugd waarbij wordt gevochten om voedsel en waarbij de zwakkeren uit het nest worden gegooid of zelfs door het eigen gezin worden geconsumeerd.......

Tja, ook dit voorjaar en zomer hebben wij weer hele taferelen meegemaakt met onze ooievaarsfamilie en als ik dan dat vanuit mijn tuin aanschouw denk ik dan 'het is in de bouw niet veel anders!'.  Want ook daar zijn vele invloeden van buitenaf die wij het hoofd moeten bieden en moeten we regelmatig vechten voor ons bestaan. De omgeving van bedrijven verandert constant en de marktomstandigheden wijzigen voortdurend. Voor een gezond bedrijf met een goed rendement moet de bedrijfsstrategie en de daarbij behorende keuzes aangepast worden aan deze veranderingen. Het maken van goede strategische keuzes is daarom belangrijk voor de continuïteit van het bouwbedrijf. 

Zo ook onze ooievaarsechtpaar dat na uitkomst van maar liefst vier eieren nu alsnog maar samen is overgebleven, een ooievaarsleven is wat dat betreft heel hard. Toch kijken wij volgend jaar weer uit naar hun terugkomst wanneer zij met hernieuwd elan beginnen aan een nieuw nest. Ooievaars werken hard, letten goed op en blijven geloven in de toekomst. Net als ik.

 

 

 

Tags