Duurzaam Bouwen

Geplaatst op 10 september 2013

Toen iemand mij, tijdens een presentatie, vroeg uit te leggen hoe Kuijpers Bouw Heteren denkt over Duurzaam Bouwen zei ik "dat is heel eenvoudig wij zijn zuinig!

Nadat ik aanvankelijk even de lachers op mijn hand had bleek dat we daar wel de kern van het duurzaam bouwen raken. Zuinig zijn op mensen en natuur maar ook in de portemonee. Natuurlijk is dit allemaal niet nieuw. Vroeger thuis hebben we al geleerd om zuinig om te gaan met energie en respect te hebben voor elkaar en de natuur. Beperking van restafval, gescheiden afvalinzameling  en zuinig zijn met energie zijn dan ook in de bouw al langer methoden om de kosten te beperken. Sinds enkele jaren zijn de maatregelen in ons bedrijf geconcretiseerd in een ISO14001 certificering.  Toch gaan de ontwikkelingen steeds verder en er worden bewuste keuzes gemaakt. Ook bij onze eigen ontwikkelingsactiviteiten is het 'bouwen voor de toekomst' een speerpunt. Zo richten wij ons bijvoorbeeld op prefabricage waarbij op de bouw slechts wordt geassembleerd en op systemen waarbij aardwarmte of ook zonnewarmte optimaal wordt benut.

Inspelend op de grote leegstand worden door ons ook steeds vaker bestaande panden gerevitaliseerd of herbestemd. De verbouwing van een kerkgebouw tot multifunctioneel rouwcentrum is hiervan een mooi voorbeeld.

Uiteindelijke komt het toch neer op goed nadenken wat je doet, waarom het doet en de juiste afweging maken, zuinig zijn dus! 

 

Tags